TEKNE TESLİMATI SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

   Çoğumuz denize çıkmak, yelken yapıp gezmek için tekne kiralıyoruz. Kendi teknemiz olsa; artık eksiğini gediğini, huyunu suyunu iyice öğrenmiş olurduk; bilirdik. Ama, her seferinde başka bir tekneye denk geliyoruz neredeyse.
   Teknelerin arasındaki farklar ne olursa olsun; ister kiralamış olalım, ister kendi teknemiz olsun; o tekneyle seyre çıkmadan önce tamam olduğundan emin olmamız gereken şeyler pek değişmiyor.
   Bir tekneyi teslim alıp verirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini toparlamaya çalışacağız bu yazıda.
    
  
NE NEREDEDİR,SORUP ÖĞRENİN:
 
   Tekneyi teslim alırken, şirket size bir demirbaş denetim listesi verir. Bu listedekileri denetlemeniz ve varsa eksikleri saptamanız gerekir. Hem sonra tekneyi geri verirken, şu eksik bu eksik; şu kadar ödemeniz gerekiyor gibi bir durumla karşılaşmamanız açısından ve hem de teknede bunların bulunmasının seyir güvenliği açısından gerekli olması dolayısıyla, bu denetimleri ciddiye alın.    Listeyi elinize alıp kontrollerini kendiniz yapın. Bulamadıklarınızın, bilemediklerinizin yanına bir işaret koyup atlayın. Tekneyi teslim edecek görevli geldiğinde buraları ve listede yazmayanlarla ilgili sorularınızı sorun. Görevli, gerekli ekstra bilgileri de anlatacaktır bu sırada.    Tekne kontrolü böyle olur. Tüm tekneler neredeyse aynı anda teslim edilmektedir. Tekneyi anlatacak kişinin sizinle birlikte madde madde ilerleyerek tüm listeyi denetleyecek zamanı yoktur. Herkes bu işlemleri bitirip bir an önce denize açılmak istemektedir, doğal olarak.     Ayrıca, kendi bulduğunun yeri, gösterileninkine göre, her zaman daha akılda kalır ve teknenin her yerine bizzat el atmış, kendini koymuş olursun. Tekneni kendin kontrol et, eline al ve öğren elverdiğince.    Aşağıdakiler elinizdeki listeden öte, gözden kaçırmamanız gereken noktalardır. 
   
 
GEREKLİ NUMARALARI EDİNİN 
   Gerekli telefon numaralarını ve kanal numaralarını edinin. Çıktığınız şirketin iletişim numaraları, bulunduğunuz marinanın telsiz kanalı nedir öğrenin. Bazı lazım olabilecek numaralar aşağıda listelenmiştir:
· Kanal 16: Genel çağrı kanalı 
· Kanal 67: Saat başlarında hava durumunu yayınlar. 
· Alo Sahil Güvenlik - 158 / Kanal: 08 
· Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı (4 no'lu arama kurtarma merkezi - 0252 4121807)
· Sağlık Bakanlığı Hudut ve Tele Sağlık Merkezi İletişim Bilgileri: 24 saat Tıbbi danışmanlık ve yardım. Helikopter bile gönderebilirler.
Tel: +90 212 4448353 / e-mail: info@telesaglik.gov.tr 
· Acil Mavi hattı / Turmepa - 444 67 67 (Deniz kirliliğine ilişkin şikayetler.) 
· 112 Genel Acil Yardım · 114 Zehir Danışma hattı · 110 İtfaiye · 156 Jandarma · 155 Polis

  

       SİGORTALAR: 

   ·⚘ Irgat sigortası nerede? Otomatik mi, değiştirmeli mi? Otomatikse, yeniden nasıl etkinleştirilir. Bir deneyin. Değiştirmeli ise, yedeği nerededir?

   ·⚘ 220 volt sigortasının yeri. Tekne kıyı elektriğine bağlı olduğu halde elektrik gelmiyorsa, ilk bakacağınız yerlerden birisi burasıdır. 
   ·⚘ Varsa: Baş iter ( Bow Thruster ) sigortası, elektrikli vinç sigortaları, klima sigortası. Özellikleri ve yerleri. 
   ·⚘ Akü anahtarları nerededir ve motor ile servis aküsü ayrılmış mıdır? Ayrılmamışsa: Fazla enerji kullanımı sonucunda; hizmet aküleriniz tükenirse, motor aküsünü de tüketmeye başlayacaksınız demektir. Bu durumda, motor aküsünden yeme olasılığına karşı; koylarda motor aküsünü kapatmanız doğru olacaktır.
 
 
   VANALAR: 
   ·⚘ Tüp gazı kesme vanası. · Pis su tanklarının vanaları. · Tatlı su tankları değişim vanaları. · Yakıt kesme vanası.
 
 
   TANKLAR: 
   ·⚘ Su ve mazot tankları kaçar litre. Ve nereden doldurulurlar. (Dönüşte doldurup gelmeniz gerekir genellikle.) 
   ·⚘ Dolum ağızları nerededir ve bu ağızların kapakları nasıl açılır. Özel bir anahtarı mı vardır, yoksa vinç kolu yeterli midir? 
   ·⚘ Pis su tanklarını boşaltma yordamı nedir. Bazı yörelerde açık denize boşaltmak mümkünken, bazı yörelerde kesinlikle boşaltamazsınız ve mavi kartınızla marinalarda çektirmeniz gerekir.
 
 
   GÖSTERGELER: 
   ·⚘ Su seviyesi · Mazot durumu ·Akü şarj durumu ·220v göstergesi. Yerleri ve nasıl kullanılacağı. Örneğin; bazı su göstergeleri kalan suyu gösterirken, bazısı tüketilen suyu gösteriyor olabilir.
 
 
   SEYİR DONANIMI: 
   ·⚘ Teknede gerekli temel seyir aletleri bulunmakta mıdır? Harita, pilot kitaplar, paralel cetvel veya eşdeşi, pergel, el pusulası, dürbün, kalem, silgi vb. 
   ·⚘ Otopilot, Gps özellikleri, kullanımı. 
   ·⚘ Teknenin su kesimi kaç metredir. Derinlikölçer, derinlikleri nereden ölçmeye ayarlanmıştır. Su kesiminden itibaren derinliği mi, yoksa salma altından sonrasını mı göstermektedir bize. Örneğin; su kesiminden itibaren derinliği gösteriyorsa: Salma alt kenarının yere uzaklığını bulmak için, göstergede görülen derinlikten teknenin su kesimi ölçüsünü eksiltmeniz gerekecektir. 
   ·⚘ Yedek yeke ve kullanımı. Yekenin oturacağı yuvası nerededir, kapağı nasıl açılır, anahtarı nerededir? 
   ·⚘ Baş iter özellikleri ve kullanımı. Çoğu baş iter, teknenin başındaki delikte ve sabittir. Ama bazısı, etkinleştirildiğinde teknenin karinasından açılan bir kapakla dışarı çıkar ve kullanılabilir olur. Bu hazırlık 6-7 saniye sürer. Bu süreç tamamlanmadan baş iteri kullanırsanız bir yerlerini kırarsınız. Bunun için öğrenin nedir? 
Baş iter kumandasında hangi ışık ne demektir, etkinleştirme yöntemi vb. Henüz marinaya bağlıyken, bir sancak-iskele yapıp deneyin baş iteri. Tepki hızını ve tekneye etki miktarını görün. 
   ·⚘ Irgat ve kullanımı: Uzak demir atar varsa kullanımı nasıldır. Zincir kaç metre ve sonu hırça mapasına sağlam bağlı mı? Atılan zincir boyu işaretlemelerini tanıyın. 
   ·⚘ Telsiz: Açma, kapatma, kullanımı.
 
 
   YELKEN: 
   ·⚘ Yelkenler tamam mı? Hava uygunsa açın görün. Değilse, ilk açtığınızda kontrol edip bir sorun varsa geciktirmeden şirkete bildirin. 
   ·⚘ Yelken donanımında hasar var mı, blok kilitlerinin pimleri falan gevşemiş mi? Balançinanın, baskı palangasının falan düğümleri kendiliğinden çözülmez durumda mı? Piyano kilitler düzgün çalışıyor mu? 
   ·⚘ Çarmıhlar, istralyalar ve direkte her şey sağlam ve yerinde görünüyor mu? Dürbünle bakabilirsiniz yukarıya. 
   ·⚘ Vinçler ve vinç kolları tamam mı?
 
 
   MOTOR: 
   ·⚘ Motor kaç bg. Saatte veya milde ideal devrine göre yakacağı mazot ne kadardır? 
   ·⚘ Çalıştırma kapatma. Deneyip görün. 
   ·⚘ Pervane yönü. Bu yönü bilmek manevra sırasında teknenin nasıl davranacağını, tornistana geçtiğimizde kıçının ne tarafa doğru sapacağını bilmemize yarar. Özellikle kıçtankara sırasında bu bilgiye göre davranırız. 
   ·⚘ Motorun yedek parçalarının var olduğunu kontrol edin. Yağ ve mazot filtreleri, impeller, kayış, motor ve şanzıman yağı temel yedek parçalardır. 
   ·⚘ Motorun yağ, su ve kayış kontrolünü yapın. Bilmiyorsanız, yağ, su nereden, nasıl kontrol edilir ve eksikse nereden tamamlanır, sorun öğrenin. 
   ·⚘ Acil stop teli varsa yerini öğrenin. 
   ·⚘ Dıştan takma motor kontrolü: Benzini açma-kapama. Vitesler. Çalıştırma ve durdurma. Motoru kaldırma, indirme yöntemi ( Mataforası varsa-yoksa.) Kaç zamanlı, yakıta yağ konur mu, konmaz mı? Pervanesi sağlam durumda mı? 
   Bir-iki saniyeliğine de olsa çalıştırıp çalışmasında sorun olmadığını, pervanesinin döndüğünü görün. Su dışındaki böyle bir motoru aman birkaç saniyeden fazla çalıştırmayın ki bu bile tavsiye edilmez. Çok emin olmak istiyorsanız, suya indirip çalıştırın ya da her şirketin bu iş için bir su tankı vardır, bunu kullanın.
 
 
   GÜVENLİK DONANIMI: 
   ·⚘ İlk yardım çantasında; sargı bezi, pamuk, yara bandı, flaster, yara dezenfektanı, amonyak, ağrı kesici, ateş düşürücü, mide bulantısı hapı, cımbız, makas gibi temel şeyler var mı? İlaçların son kullanım tarihi geçmiş mi? İçindekileri önceden inceleyin. Neye sahip olduğunuzu bilin. 
   Arıya vb. bir şeylere alerjiniz olabilir. Yani, size özel ilaçlarınızı yanınıza, yeterince aldığınızdan emin olun.
   ·⚘ Can yelekleri ve can koşumları: Teknedeki kişi sayısı kadar var mı? Bunların içinde çocuk can yeleği de bulunur. Ama on yaşlarındaki çocuklara uygun boydadır. Daha küçük çocuğunuz varsa, onun için daha mini boyda bir can yeleği isteyin. Ellerindeki de uymayabilir çocuğa. En güzeli böyle küçük çocuklar için, tam uyan bir tane satın alıp gelmek tekneye.
   Çocuğu, suyun üzerinde taşıyan herhangi bir yelek yeterli olur diye düşünüp ıvır zıvır bir şey satın almayın. Gerçek bir can yeleği olmalıdır. Denize düşen baygın kişiyi 2 saniye içinde otomatik olarak sırtüstü çevirmek gibi özellikler oyuncaklarda bulunmaz. Çocuklar çoğunlukla yelekle durmak zorunda kaldıkları için, fazla rahatsız olmamaları açısından otomatik şişmeli bir yelek, sabit hacimli bir yeleğe tercih edilmelidir.
   ·⚘ Eğer küçük çocuğunuz varsa, tekneye gelmeden önce şirkete bildirin ve vardevelaların ağ ile kaplanmasını isteyin. 
   ·⚘ Can Salı: Bakım tarihine bakın. Hala yaşıyor mu? Bulunduğu yerden nasıl çıkarılacak ve denize indirilecek. Baştan bilin. 
   ·⚘ Yangın tüpleri: Son kullanım tarihlerini kontrol edin. Teknedeki herkes bunların yerlerini ezberlesin. 
   ·⚘ Duman alarmı gibi alarmlar varsa; test düğmesini basılı tutarak sesini tanıyın. 
   ·⚘ Motorun yangın söndürme deliğini görün. Motorda başlayan yangına ilk buradan müdahale etmek gerekir. 
   ·⚘ Yangın battaniyesi nerede. Bu battaniyenin yeri mutfak değildir. 
   ·⚘ Delik tıpaları. İşaret fişekleri. Tel makası. Varlıklarını ve yaşarlıklarını denetleyin.
 
 
   TEMEL ALIŞVERİŞ: 
   ·⚘ Teknede bir torba da olsa buz bulundurun. Gerekli durumlarda buz kompresi uygulamak için. 
   ·⚘ Çöp kutunuza uygun çöp torbasından hariç, tekne de battal çöp torbası da bulundurun. Bazen birkaç gün boyunca çöp atacak yer bulamayabilirsiniz. Bu büyük torbalarda toplayabilirsiniz böylece çöplerinizi. 
   ·⚘ Denize dost deterjanlar. Turmepanın ürünlerini tercih edin. Ya da, arap sabunu kullanın. Sıvı olarak da satılmaktadır. Arap sabunu, denize dost, bulaşık yıkamaktan güverte temizliğine kadar çok amaçlı ve güçlü bir temizlik malzemesidir. 
   ·⚘ Sivrisineklere karşı, arı sokmasına karşı şeyler. 
   ·⚘ Kötü havalarda bazen, ekmek arası bir şey hazırlamak bile sorun olur. Bu yüzden, bisküvi, kurabiye gibi hazır yiyecekleri yeterince bulundurun. 
   ·⚘ Ve dervişin temel gıdası; ekmek ve su tabii ki. Suyu kişi başına günde 1.5 litre olarak hesaplayın en az.
 
 
   DİĞER: 
   ·⚘ Duş tabanındaki sular nasıl boşalır. Kendiliğinden mi gider, pompayla mı? Pompa otomatik midir, yoksa ayrıca bir düğmeye mi basmak gerekir boşaltmak için. Düğmesi nerededir? 
   ·⚘ Jeneratör ve klima varsa, nasıl çalışırlar? 
   ·⚘ Inverter varsa gücünü öğrenin. Inverter’da bilgisayar ve telefon gibi şeyler şarj edin. Genellikle bir saç kurutma makinasını çalıştıracak güçte olmazlar. Zorlayıp sigortasını falan attırmayın. 
   ·⚘ Buzdolabı sistemi. Buzdolabındaki su nasıl boşalır? 
   ·⚘ Kabinlerin lamba düğmelerinin ve 220v prizlerinin yerlerini bulun. Bu tür sıradan şeyleri hiçleştirmenin daha estetik bir tasarıma yol açtığına dair kıytırık bir anlayışla; belirginleştirilmek yerine, alabildiğine gizlenmişlerdir bazen. 
   ·⚘ Sintine pompası nasıl çalışıyor. El sintine pompası ve kolu nerede? 
   ·⚘ Elektronik aygıtların kullanım kılavuzları var mı? Genellikle çoğu bulunmaz. Bunun nedeni de şirketin bunları koymaması değil, hoyrat kullanım sonucunda; kısa zaman içinde ıskartaya çıkmalarıdır. Bu yüzden, ne nasıl çalışıyor, sormaktan çekinmeyin. 
   ·⚘ Teknenin yapısında bir hasar var mı, kontrol et. Başta, bordalarda falan jelkot kırıkları, vuruntusal hasarlar bulunuyor mu, bak. 
   ·⚘ Vardevela ayakları ve telleri sağlam mı ve liftinleri gevşeyen var mı? Halka kopilyalar yerinde mi? Kopilyalara özellikle dikkat edin. Eksik varsa tamamlatın. Yoksa vardevela teline tutunmak amacıyla yüklendiğinizde, tel yerinden çıkar ve denize düşersiniz. 
   ·⚘ İlk yüzme molasında dalıp teknenin altını kontrol edin. Her şeyin sorunsuz göründüğünden emin olun. Aykırı bir durum varsa, geciktirmeden şirkete bildirin.
   ·⚘ Alet çantası nerededir ve içinde makul sayıda ve çeşitte alet var mıdır? 
   ·⚘ Şişme bot ve donanımı. Kürekleri, şişirme pompası var ve sorunsuz işliyorlar mı? Oturak ayrıysa, yerine nasıl takılır? 
   ·⚘ O tekneye özel, bilinmesi gerekenler varsa, nelerdir? 
   ·⚘ Tekneyi, nerede ve kaçta geri vermeniz gerekiyor. Hava alanına transfer falan ayarlanması gerekiyor mu? Şirkete bildirin. 
   ·⚘ Çevredeki koylar, o günlerdeki genel rüzgarlar, mevsimsel özellikler, fırtınalar hakkında bilgilenin. Hava durumunu öğrenin. 
   ·⚘ Sizden sonra tekne zaten temizlenecek olsa da, hafta içinde kendiniz için günlük olarak yaptığınız temizliği tekneden ayrılırken de yapın. Çöplerinizi toplayın ve atın.  
 
 Bu yazı 2016 yazında Yelken Dünyası dergisinde yayınlanmıştı.
  



-------------------------------------------------------------------------
HIZIL REİS
Tekne Teslimatı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorumlar

TUTULAN YAYINLAR

YAT KAPTANLIĞI SINAV ÇALIŞMALARI

HIZLI SEYİR UYARILARI

REMEMBERING TO SAIL